Moc chińskiej herbaty

Herbata

Dobre herbaty zawierają białko i witaminy, poza tym są niskokaloryczne. Istnieją badania naukowe, które dowodzą iż odpowiednie herbaty wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie.



Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam  herbatę chińską.



Zasadniczo wyznacza się jej sześć typów tj. :
- herbata zielona;
- herbata żółta;
- herbata biała;
- herbata oolong;
- herbata czarna;
- herbata ciemna.

Chińskie herbaty zawierają cenne dla naszego organizmu składniki: polifenole katechinowe, flawonoidy, katechinę, epikatechinę oraz witaminy. Dzięki  nim herbaty te spełniają 12 drogocennych funkcji.


1. Zabijają bakterie. Herbata sprzyja leczeniu wirusowego zapalenia wątroby, czerwonki oraz zapalenia jelit. Wszystkie rodzaje herbaty pomagają kontrolować biegunkę i zatrzymać rozwój szkodliwych bakterii, takich jak salmonella, jednocześnie wspomagając rozwój pożytecznej flory bakteryjnej w żołądku.
2. Wspomagają trawienie. Herbata jest serwowana w celu poprawy trawienia i tym samym wyeliminowaniu ryzyka żółtaczki (której mianem Chińczycy tradycyjnie określali dolegliwości będące skutkiem spożywania zbyt dużych ilości mięsa).
3. Zapobiegają starzeniu się. Liście zielonej herbaty zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, zwane polifenolami katechinowymi, które pomagają zmniejszyć ilość wolnych rodników w organizmie, uszkadzających DNA i oddalić ryzyko chorób neurodegeneracyjnych związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera.
4. Wspomagają odchudzanie. Herbata pomaga stracić na wadze, ponieważ wpływa na przemianę materii, przyspieszając spalanie kalorii.
5. Obniżają ciśnienie krwi i chronią serce. Przeciwutleniacze zawarte w herbacie mogą opóźnić rozwój nadciśnienia tętniczego i obniżyć ciśnienie krwi.
6. Zwalczają przeziębienie i grypę. Azjaci od dawna stosują białą herbatę, aby zwalczyć gorączkę u dzieci z objawami przeziębienia i grypy.
7. Chronią przed szkodliwymi skutkami promieniowania elektromagnetycznego. Zielona herbata jest bogata w epikatechinę i witaminy. Powszechnie wiadomo, że związki te neutralizują wolne rodniki wyzwalane wskutek promieniowania.
8. Orzeźwiają organizm. Zielona herbata zawiera znacznie mniej kofeiny niż kawa. Jedna filiżanka zielonej herbaty pomaga odzyskać siły po całonocnej pracy.
9. Chronią zęby. Herbata może zredukować płytkę nazębną, zabijając tworzące ją bakterie. Zawarte w herbacie flawonoidy pomagają walczyć z próchnicą, zapobiegając przywieraniu zarazków do powierzchni zębów.
10. Wzmacniają kości dzięki flawonoidom.
11. Zapobiegają cukrzycy. Herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy.
12. Chronią przed promieniowaniem UV. Katechina odgrywa istotną rolę w zapobieganiu nowotworom skóry i chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Źródło" Ling Yyn, Tao of Chinese Tea: A Cultural and Practical Guide.


Zobacz również:
Dlaczego hibiskus pomaga schudnąć?
SUHKITA - Naturalne kosmetyki z Tajlandii