6 powodów dla których warto pić pokrzywę

Pokrzywa
Pokrzywa jest wykorzystywana na wiele sposobów. Może służyć jako barwnik, składnik kosmetyków oraz leków, można z niej również ugotować zdrową zupę pokrzywową. Patrząc z perspektywy dzieciństwa, moim pierwszym skojarzeniem były oczywiście bolesne poparzenia, z którymi pewnie również mieliście przyjemność "obcować".






Gotując zupę pokrzywową należy pamiętać aby używać tylko młodych pokrzyw. Stare pokrzywy wytwarzają substancje, które są bardzo szkodliwe dla nerek.

Oczywiście pokrzywa może również być swoistym napojem, który jest źródłem soli mineralnych, witamin  oraz białka.

Dlaczego warto pić pokrzywę?


1.



Wspomaga leczenie cukrzycy typu 2, czyli cukrzycy insulinoniezależnej. Liście pokrzywy oraz ziele obniżają poziom cukru we krwi.



2.



Poprawia metabolizm i pomaga w walce z otyłością. Pokrzywa zawiera wiele witamin oraz pierwiastków śladowych, takich jak: witamina B2, witamina C, witamina E, witamina K, potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem, magnez, mangan.



3.



Korzystnie wpływa na strukturę skóry, opóźnia jej starzenie. poza witaminą E - czyli " witaminą młodości" pokrzywa zawiera również flawonoidy oraz kwasy organiczne. Poprawiają one jędrność skóry. Przy regularnym piciu naparów z pokrzywy lub wykonywaniu okładów cera staje się gładsza, spłycają się drobne zmarszczki. Skóra jest wyraźnie bardziej sprężysta i witalna.



4.



Anemia - pokrzywa podnosi poziom hemoglobiny we krwi oraz wpływa na zwiększenie wytwarzania erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Zupa pokrzywowa oraz napary z pokrzywy są bardzo często uwzględniane w dietach osób borykających się z anemią.



5.



Działa przeciwłupieżowo. Z pokrzywy można robić płukanki i używać ich po każdym myciu włosów. Nie mniej jednak poza płukankami warto też dostarczyć organizmowi drogocennych składników od wewnątrz. Picie pokrzywy nie tylko sprzyja zażegnaniu problemów z łupieżem, ale również wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.



6.



Pokrzywa ze względu na bogactwo zawartych w niej składników korzystnie wpływa na zęby oraz układ pokarmowy. Działa ona przeciwzapalnie praz przeciwbakteryjnie.




Przepis na zupę pokrzywową.



Pokrzywa

Składniki:

  • 1 litr wody;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • 50 dag młodych liści pokrzywy;
  • 3 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 1 marchew.
Liście pokrzywy zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty. Odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą.
Ponownie zalewamy liście wodą (nie musi być to wrzątek) dodajemy pokrojone warzywa czyli: ziemniaki, cebulę oraz marchew. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Gotujemy na małym ogniu około 5-8 minut.

Zobacz również: