Cała prawda o kiełkach


Niewiele osób wie, że kiełki są zdrowsze niż w pełni wykształcone warzywa czy zioła. Kiełki zawierają wiele białek, tłuszczów, witamin oraz związków mineralnych. Są idealne podczas diet, ponieważ nie tuczą, nie zawierają "pustych kalorii" i co najważniejsze dostarczają organizmowi wiele cennych substancji.


Kiełki ze sklepu mają swoje wady i zalety. Może zacznę od zalet - są dostępne natychmiast, nie musimy czekać aż dana roślina odpowiednio wykiełkuje. Wada to cena 10dag kiełków to koszt 4-6zł - to dużo biorąc pod uwagę, że chcąc odżywiać się zdrowo należy jeść kiełki często, ponadto szkoda jest płacić za coś, co możemy zrobić sami.

Jakie kiełki hoduje się w domu najczęściej?
  • kiełki brokułu;
  • kiełki słonecznika;
  • kiełki fasoli Mung;
  • kiełki lucerny;
  • kiełki rzodkiewki;
  • kiełki soczewicy;
  • kiełki fasoli czerwonej;
  • kiełki kukurydzy.
Dzisiaj metodą "w słoiku" rozpoczęłam oczekiwanie na kiełki fasoli :)