Ciasto drożdżowe z jabłkami


Składniki:
1/2kg mąki
1/2 litra mleka
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży
1/3 szklanki oleju
---
2 średnie jabłka
szczypta cukru i cynamonu



Drożdże zalewamy niewielką ilością mleka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Następnie dodajemy 25dag mąki i 0,25 litra mleka. Mieszamy. Dodajemy na przemian pozostałą część mąki oraz mleka, ciągle mieszamy. Dodajemy olej, wsypujemy resztę cukru, dodajemy jajko. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu jednolitej kuli, zasypujemy ją mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon.


Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkowujemy je, na środek wykładamy jabłkowe nadzienie i zawijamy w dowolny kształt (jabłka mogą być oczywiście położone na wierzch ciasta).


Foremkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki.
Temperatura pieczenia 180 stopni
Czas pieczenia około 40-50 minut.