Ciasto drożdżowe z morelami

Składniki:
1/2kg mąki
1/2 litra mleka
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży
1/3 szklanki oleju
---
1/2 szklanki konfitur morelowych



Drożdże zalewamy niewielką ilością mleka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Następnie dodajemy 25dag mąki i 0,25 litra mleka. Mieszamy. Dodajemy na przemian pozostałą część mąki oraz mleka, ciągle mieszamy. Dodajemy olej, wsypujemy resztę cukru, dodajemy jajko. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu jednolitej kuli, zasypujemy ją mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkowujemy je, na środku rozsmarowujemy konfiturę morelową i zawijamy w dowolny kształt (konfitura może być oczywiście położona na wierzch ciasta).

Foremkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki.
Temperatura pieczenia 180 stopni
Czas pieczenia około 40-50 minut.