Bułeczki z serem feta i przyprawami


Przepyszne, słodkie muffinki kojarzą nam się przede wszystkim z kaloriami. Natomiast ser feta to oczywiście sałatka grecka. Czy można połączyć muffinki z fetą? Oczywiście, że tak! Mój, sprawdzony przepis na szybkie bułeczki z serem feta i przyprawami z pewnością przypadną Wam do gustu.



Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • 1/2 kostki drożdży;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżka oleju;
Farsz:
  • 1/2 kostki sera feta;
  • 1 ząbek czosnku;
  • szczypta bazylii, pieprzu, ostrej papryki, koperku.
1. Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem oraz zalewamy mlekiem. Całość dokładnie mieszamy.
2. Do mieszaniny dodajemy 1 jajko, mąkę oraz olej. Całość mieszamy.
 3. Wyrabiamy ciasto aż do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
 4. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Do salaterki wkładamy ser feta i dokładnie rozdrabniamy go widelcem.
 5. Do serca dodajemy przyprawy. Możemy dodać również szczypior czy oliwki. W tym przypadku dodałam starty ząbek czosnku, bazylię, pieprz, ostrą paprykę oraz koperek.
 6. Farsz mieszamy. Masa powinna być jednolita oraz zbita, będzie można ją łatwo nałożyć na ciasto.
7. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę w kształcie kuli.
 8. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki wkładamy nasze ciasto. Celowo użyłam blaszki do babeczek, aby uzyskać kształt muffinek.
 9. Po środku każdej kuli robimy dołek, do którego będziemy nakładać farsz.

 10. Aby babeczki były rumiane i ładnie wyglądały, możemy oczywiście posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.

Gotowe!

Ciasto drożdżowe jest mało kaloryczne oraz łatwe w przyrządzeniu.
Polecam.