Dlaczego warto czytać skład kosmetyku?

Wszystko co naturalne jest modne. Dotyczy to także kosmetyków. Naturalne składniki inspirują nas, zachęcają do zakupu i jednocześnie przekonują, że dany kosmetyk sprawdzi się doskonale. Czy warto czytać skład kosmetyku - tak! Dzięki niemu możemy się wiele dowiedzieć na temat preparatu, który trzymamy w dłoni.



Wiele osób myśli, że składniki przedstawione na etykiecie występują w kolejności alfabetycznej. Nic w tym dziwnego, bo na pierwszym miejscu występuje aqua a następnie któryś z alkoholi. Nic bardziej mylnego. Pierwsze miejsce zajmuje składnik, którego jest najwięcej i tak kolejno, kończąc spis na składniku, którego znajduje się nie wiele.

Naturalne składniki oczywiście są pożądane. Natomiast gdy występują na jednej z ostatnich pozycji, ich obecność niestety nie wiele wniesie do kosmetyku. Jeśli szukamy preparatu, który będzie zawierać daną substancję, warto sprawdzić nie tylko czy występuje ona w składzie, ale na jakiej pozycji się klasyfikuje.

Inną kwestią jest umiejętność czytania etykiety. Z większością składników z pewnością nie raz mieliśmy styczność, chyba każdy kojarzy Sodium Chloride, ale nie każdy wie czym ta substancja rzeczywiście jest. Z tego względu poniżej podaję objaśnienia do terminów, z którymi spotykamy się często, bardzo często ...

Sodium Chloride - czyli chlorek sodu, zaliczany do soli. Głównym zadaniem NaCl jest zagęszczenie kosmetyku i zwiększenie jego gęstości.

Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy, zwiększa lepkość kosmetyku, nadaje postać emulsji. W praktyce może zatykać pory skóry oraz tworzyć tłusty film np. na włosach.

Cetearyl Alcohol - połączenie alkoholu cetylowego z alkoholem stearylowym. Zwiększa lepkość kosmetyku, działa analogicznie do Cetyl Alkohol.

Tocopheryl Acetate - Octan takoferylu - pozytywny składnik, który przeciwdziała utlenianiu się substancji tłuszczowych, zawartych w kosmetyku, jest silnym antyoksydantem, hamuje procesy starzenia skóry oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Cocamide DEA - Dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Zmywa zanieszczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Odbudowuje barierę lipidową skóry.