Yerba Mate - sposób na przebudzenie

 Wielu Polaków zaczyna swój dzień od wypicia kawy. Kofeina szybko stawia na nogi. Jednak popularny kofeinowy trunek pity w nadmiarze może szkodzić. Kawa wypłukuje z organizmu cenne minerały, potas, magnez czy wapń. 
Napoje energetyzujące szkodzą sercu oraz zawierają wiele cukru. 

Czym zastąpić kawę, by zacząć aktywnie poranek?


Yerba Mate to popularny napój w krajach Ameryki Południowej. Ze względu na to, iż istnieje wiele typów Yerba Mate, zawartość kofeiny może wahać się od 0,7% do 2 %.
Yerba Mate to susz  zawierający przeważnie zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego (czasami występują również kwiaty czy łodygi).

Sposób przyrządzenia Yerba Mate nie jest skomplikowany, lecz zależy od wyboru naczynia, w którym będziemy parzyć trunek. Możliwości jest kilka:

  • tykwa;
  • naczynie ceramiczne;
  • naczynie z drewna, np. Palo Santo.
Przygotowanie tykwy:
  • 3/4 objętości tykwy zapełniamy suszem;
  • zalewamy wodą o temperaturze 75 stopni i zostawiamy tak naczynie na całą noc;
  • rano wypłukujemy tykwę zimną wodą i wyskrobujemy resztki suszu;
  • czynność można powtórzyć kilka razy, aby tykwa nabrała aromatu Yerba Mate.
Przygotowanie naczyń ceramicznych i drewnianych:
  • naczynia ceramiczne myjemy ciepłą wodą;
  • naczynia drewniane myjemy ciepłą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia; następnie smarujemy wnętrze naczynia tłuszczem, np. oliwą; odstawiamy naczynie na 48 godzin a następnie myjemy ciepłą wodą.
Sposób przyrządzenia Yerba Mate:
  • wypełniamy naczynie suszem, około 2/3 objętości;
  • zalewamy wodą o temperaturze około 70 stopni;
  • parzymy napar około 3 minut.
W kolejnych artykułach przedstawię Wam poszczególne rodzaje Yerba Mate oraz akcesoria, które mogą być potrzebne, przy sporządzaniu napoju.

Więcej na temat Yerba Mate znajdziecie na stronie: http://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/yerba-mate/