Przepis na szybkie pączki serowe

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam przepis na szybkie pączki serowe. Zacznę od tego, iż nie jest to mój autorski przepis. Bardzo rzadko sięgam po przepisy zaczerpnięte z TV. Powód jest prosty - trudno jest zapamiętać wszystkie składniki, nie mówiąc już o proporcjach.



Wczoraj w "Pytaniu na śniadanie" usłyszałam bardzo prosty przepis na pączki serowe.



Składniki na ciasto:

  • twaróg (200g);
  • mąka (zawsze w takiej samej ilości co twaróg);
  • 1-2 jajka;
  • 1 proszek do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy.

Jak widać, nic dziwnego, że udało mi się zapamiętać wszystkie składniki i ich proporcje. Poza wyżej wymienionymi składnikami na ciasto, będzie nam oczywiście potrzebny olej lub (prawidłowo) smalec, gdyż jak wiadomo pączki smaży się na głębokim tłuszczu.

Przepis:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zanurzamy łyżkę w oleju (aby ciasto samo zsuwało się z łyżki), nabieramy nią porcje ciasta oraz wrzucamy na gorący tłuszcz.
Pączki powinny nazywać się "samoobracające", bo gdyż jedna ze stron jest już odpowiednio wysmażona, to pączek sam odwraca się na drugą stronę. Jest to bardzo wygodne :)

Jak widzicie ciasto jest bardzo proste do wykonania - zajmie Wam to zaledwie kilka minut, więcej czasu zajmie smażenie (1 pączek smaży się około minuty), ale to będzie już zależne od ilości przygotowywanych przez Was smakołyków.
Z podanych przeze mnie proporcji uzyskacie około 20 pączków.

Polecam :)