Truskawkowe pyszności w dwie minuty!

Bomba witaminowa pod postacią truskawki dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników. Poza potasem, fosforem i magnezem znajdziemy w truskawkach także witaminę C, witaminę A, kwas foliowy czy fitosterole.
Truskawki są wyśmienitym składnikiem soków, sosów, zup owocowych, lodów. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów.



Zupa jagodowa z truskawkami

Składniki:
  • 1/2kg truskawek;
  • garść jagód;
  • łyżka miodu lub cukru;
  • 2 szklanki mleka.
Umyte owoce zalewamy mlekiem i gotujemy przez 30 minut. Dosładzamy miodem lub cukrem.


Woda truskawkowa.

Składniki:
  • kilka przekrojonych truskawek;
  • kilka liści mięty lub melisy;
  • kostki lodu.
Truskawki kroimy na pół aby szybciej nadały wodzie aromat. Smak możemy wzbogacić liśćmi mięty bądź melisy.




Niebanalny jogurt z truskawkami.

Składniki:
  • 10 truskawek;
  • duży jogurt naturalny.
Większość truskawek mocno rozgniatamy, aby uzyskać gęsty sos. Na dnie naczynia wykładamy 2 łyżki sosu, a następnie 2 łyżki jogurtu naturalnego, warstwami na zmianę. Na koniec okazała truskawka dla ozdoby. 
Smacznego!