Curry, kurkuma i ziemniaki - oczyszczanie organizmu


Ostatnio pisałam o zakwaszeniu organizmu, które utrzymując się długotrwale może być opłakane w skutkach. Tym razem kilka słów na temat oczyszczenia organizmu.

Curry i kurkuma - czyli podstawa kuchni indyjskiej. Hindusi opierają swoją dietę na daniach bogatych w rozmaite przyprawy tj.: anyż gwiazdkowaty, Garam Masala, asafetyda, curry czy kurkuma.


Curry i kurkuma mają bardzo specyficzny, intensywny smak oraz zapach. Stosowane w dość dużej ilości nie muszą nam "zasmakować", natomiast pozytywnie wpłyną na stan naszego organizmu.
Właściwości curry i kurkumy:

  • działanie bakteriobójcze;
  • działanie grzybobójcze;
  • działanie przeciwzapalne;
  • wspomagają leczenie trądziku i innych chorób skóry;
  • zwiększają wydzielanie żółci;
  • ułatwiają trawienie tłuszczów.
Nasz znajomy fizjoterapeuta polecił nam bardzo prosty przepis, dzięki któremu oczyścimy nasz organizm, w szczególności jelita.

Składniki:
  • 1kg ziemniaków;
  • 1 opakowanie curry;
  • 1/4 opakowania kurkumy.
Ziemniaki obieramy, kroimy, zalewamy wodą, aby je delikatnie przykryć. Dosypujemy całe opakowanie curry (ok.70g) oraz 1/4 opakowania kurkumy (ok.15-20g). Po ugotowaniu ziemniaków, możemy je rozbić.
Danie ma specyficzny smak, pozbawione soli ziemniaki, dzięki przyprawom są gorzkawe, lecz "zjadliwe". Aby kuracja przyniosła efekty należy przez 3 dni jeść tylko i wyłącznie w/w potrawę.
Polecam, szybko można odczuć wewnętrzną ulgę.

Ziemniaki nie wyglądają szczególnie apetycznie, gdyż prezentują się tak: