Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa nazywana jest często zakwaszeniem organizmu. Jak sama nazwa przewiduje, choroba polega na wytwarzaniu zbyt wielu produktów zdolnych do zakwaszania. Problem z pozoru błahy, może przyczynić się do osłabienia odporności, biegunek, zaparć. Słaba może stać się również kondycja naszej skóry czy włosów.







Jak sprawdzić, czy nasz organizm jest zakwaszony?

Najłatwiejszym sposobem, może okazać się znany nam z lekcji chemii papierek lakmusowy, który kupimy w każdej aptece. Dzięki niemu możemy sprawdzić, czy zakwaszenie naszego moczu mieści się w tolerancji.

Przy zakwaszeniu organizmu możemy mieć problemy z koncentracją, odczuwać nerwowość, ciągłe zmęczenie czy senność.



Jakie produkty prowadzą do zakwaszenia organizmu?

Wbrew pozorom produkty, które zakwaszają organizm, nie muszą mieć kwaśnego smaku.
Produkty kwasotwórcze to: wędliny, ryby, sery, jajka, słodycze, kawa, herbata (zwykła), słodzone napoje gazowane, alkohol.



Ich przeciwieństwem są produkty zasadotwórcze, między innymi: cytrusy, truskawki, arbuz, migdały, surowe mleko, marchew, brokuły, pomidory.

Produkty kwasotwórcze należy konsumować racjonalnie, w stosunku 1:4 do produktów zasadotwórczych.




Co jest powodem zakwaszenia?

Przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie się a w szczególności stosowanie diet białkowych. Przy zakwaszeniu ciężej jest schudnąć, ponieważ zbyt duża ilość kwasów w organizmie ogranicza trawienie i wydalanie szodliwych substancji.