Syrop śliwkowy z miętą i cynamonem - przepis


Mój autorski przepis na syrop ze śliwek jest doskonałym dowodem na to, że owoce te można wykorzystać w inny sposób i mniej słodszy niż powidła. Cynamon nadaje syropowi aromatu, natomiast mięta stanowi odrobinę orzeźwienia. Nietradycyjne zestawienie smaków jest idealne na upalne, letnie dni.

Do otrzymania 1 litra syropu, będziemy potrzebować:
  • 1kg śliwek;
  • około 1/4 szklanki cukru lub 5-6 łyżek miodu;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 5-6 świeżych liści mięty.
Zaczynamy od umycia śliwek i wrzucenia ich na kilka minut do wrzątku. W ten sposób ładnie odejdą nam skórki, poza tym jest to mój sposób na ich drylowanie. Następnie śliwki wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i cynamon. Podsmażamy je na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. kolejnym krokiem jest dodanie kilku liści mięty. Osobiście dodałam 5 świeżych liści, natomiast myślę, że ich ilości może różnić się, zależnie od tego jak bardzo intensywną miętę kupiliśmy.
Gdy wszystkie składniki zagotują się i dokładnie wymieszają, tworząc jednolity gęsty syrop, przelewamy go do wyparzonego słoika, mocno zakręcamy oraz odwracamy słoik do góry dnem, aż do wystygnięcia. Warto pod słoik podłożyć ściereczkę, gdyby okazało się, że naczynie przecieka.

Gotowe!

Po lewej - syrop ze śliwek z cynamonem i miętą;
Po prawej - powidła ze śliwek.