Faszerowany bakłażan

Faszerowane bakłażany są smacznym i pożywnym daniem. Farsz możemy przyrządzić wedle własnego uznania. Samo przygotowanie dania zajmuje około godziny.

Składniki:
  • 5 bakłażanów;
  • 1 jajko;
  • 1 papryka;
  • 500g mięsa mielonego;
  • mozzarella;
  • pomidory suszone lub w puszce;
  • oliwa;
  • sól i pieprz.
Bakłażany myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na dwie połówki, wnętrze nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć skórki. Smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Wykładamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na 30 minut.

Gdy bakłażany się pieką, zajmujemy się farszem. W misce mieszamy mięso mielone, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, słoiczek suszonych pomidorów, jajko. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Mozzarellę kroimy na średniej grubości plastry.

Po 30 minutach wyjmujemy bakłażany i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Łyżką wyjmujemy pestki a resztę bakłażana dodajemy do farszu i mieszamy.  Faszerujemy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i ponownie wstawiamy do piekarnika (200 stopni) na pół godziny.

Smacznego!