Owoc granatu - Jak? Po co i dlaczego?

Owoce granatu są ostatnio bardzo popularnym smakołykiem. Kiedyś nieco mniej znane, dziś powszechnie dostępne. Granaty uprawiali już Summerowie, około 3000 lat przed naszą erą. Teraz występuje on przede wszystkim na Bliskim Wschodzie, w Indiach, czy też na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Granaty znane są przede wszystkim ze swojego specyficznego smaku oraz charakterystycznych ziarenek. Granaty zawierą znaczną ilość witaminy C, żelazo oraz wapń.
Poza tym, że są one bardzo zdrowe ( a sok z nich jest trudny do wywabienia), często występują w różnych kosmetykach.

Moimi ulubionymi kosmetykami zawierającymi owoc granatu jest odżywka oraz szampon Ultra Doux Drożdże Piwne i Owoc Granatu marki Garnier.
Oczywiście wiele innych firm ma w swojej ofercie wiele kosmetyków.

Co jest niezwykłego w granatach i jaki mają wpływ na nasz wygląd i zdrowie?

W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań, w których udowodniono, że sok z granatu skutecznie przeciwdziała powstawaniu wolych rodników, co jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie starzenia się skóry. Owoc ten zawiera bardzo dobrze przyswajalne polifenole oraz przeciwutleniacze, których jest znacznie więcej (około 3 razy) niż w zielonej herbacie.

Owoce granatu wykorzystuje się również podczas leczenia trądziku, gdyż przyspieszają one procesy gojenia się skóry, zwalczają stany zapalne i wspomagają regenerację naskórka.
Granaty zawierają kwas elagowy, który przeciwdziała utracie wody przez skórę, przez co pozostaje ona elastyczna i wolniej się starzeje. Kwas elagowy można odnaleźć również w innych owocach, takich jak: borówki, truskawki, czy maliny.

Jeśli chodzi o czynniki zdrowotne, granaty wykorzystuje się przy nadciśnieniu, chorobie wieńcowej,  problemach trawiennych czy PSM. Regulują poziom cholesterolu, pomagają pozbyć się z organizmu złogów wapnia.
 Jednym słowem bomba witaminowa nie dość, że pyszna to na dodatek zdrowa!